Tafels, Bureaus, Zitmeubelen

Het ontwerpidee van een tafel begint bij de klant meestal met de gewenste afmetingen en de bedoelde functie: vaak een eettafel, salontafel of werktafel. De eettafel moet bij de stoelen passen, de salontafel bij het andere meubilair in de woonkamer enzovoorts. In ieder geval dient het zich harmonieus te verhouden tot het gegeven interieur wat betreft stijl (modern, klassiek, eclectisch, 70’s, bourgondisch, mediterraan, sober of uitbundig), kortom zoveel mensen als er zijn, zoveel stijlen, zou je kunnen stellen. Voor het scheppen van de juiste sfeer, die bij u past, is de materiaalkeuze van groot belang: grenen, mahonie, wengé, noten, essen, esdoorn, berken, kersen, eiken, bamboe, maar soms misschien sloophout of bijvoorbeeld staal, aluminium, glas of steen of een combinatie van deze materialen.

De vorm van de tafel kan rechthoekig, vierkant, veelhoekig, rond of ovaal zijn en dan kijk je natuurlijk ook nog naar de functie: met laatjes of zonder, uitschuifbaar, inklapbaar; dit zijn allemaal verdere overwegingen.

 

De stoel is natuurlijk de ultieme uitdaging voor elke meubelontwerper, wat betreft het concept van de verbindingen, de ergonomie, de vormtaal en het materiaalgebruik. Het is dan ook niet voor niets het meest veelvuldig ontworpen meubelstuk in de geschiedenis. Vaak zijn zitmeubelen bekleed zoals de fauteuil, het bankstel,de sofaen de canapé, die elk met de toegepaste stoffering, in samenwerking met de stoffeerder een nieuw uitgebreid scala aan mogelijkheden geeft wat betreft de keuze van materiaal, structuur en kleurgebruik